Lust – shortfilm for Ives Ensemble


A short film for the Ives Ensemble, made for the live concert in Muziekgebouw aan ‘t IJ on 14-12-11.

Accompanied by ‘Tuin van Eros’ by Louis Andriessen, inspired by the poetry collection by Jan Engelman.

The poem collection of Jan Engelman is probably most famous for his poem: ‘Vera Janacopoulos’. This ‘Poésie pure’ tells of passion, sensuality and even lust. This film treats “lust” aesthetically unfolding its many contradictions.

Ives Ensemble and the HKU Higher School of the Arts Utrecht (2012);
Directing and camera by Rob van Dam;
Sound design by Max Sombroek, Doppler.

Shot on Sony F3 with RED Zoom.

###########################

Hedendaagse klassieke muziek is niet voor iedereen even toegankelijk. Samen met het Ives Ensemble gaven we de klassieke concertbeleving een nieuwe invulling. Concept en camera door Rob van Dam.

Het Ives Ensemble zoekt actief naar nieuwe manieren om haar concerten in te vullen. Voor het concert op 14 december met het thema ‘Hoe klinkt het kunstwerk’ maakten we een aantal korte films om de concertbeleving extra kracht bij te zetten.

Het Ives Ensemble speelde deze avond onder andere het werk ‘Tuin van Eros’ van componist Louis Andriessen, die zich liet inspireren door de gedichtenbundel ‘Tuin van Eros’ van dichter Jan Engelman. Deze dichtbundel werd bij het uitkomen in 1932 als explicitiet ervaren door de ‘erotische’ elementen.

De bundel inspireerde ons tot het maken van de korte abstracte film ‘Lust’, waarin we de beleving van lust hebben afgebroken tot de kleine dingen. Een druppel, de contouren van het vrouwelijk lichaam. Maar er is ook een keerzijde aan lust; een ‘donkere’ minder fijne kant. Net als het proza van Engelman, maakt je eigen verbeelding het spannend, of niet.

Deze film werd gemaakt in het kader van het Applied Narrative Design programma van de Faculteit Kunst, Media & Technologie (HKU) (2012).
Directing and camera by Rob van Dam;
Sound design by Max Sombroek, Doppler.

Gefilmd op Sony F3 met Red Zoom Lens.

Likes: 1

Viewed:

source

source